TRÆTHED OG SØVNLØSHED
Det er meget naturligt, hvis du i en periode mærker, at du er mere træt, end du plejer. Det kan være tegn på, at både din krop og psyke er på overarbejde. Nogle oplever, at trætheden i forbindelse med det at have fået kræft og den efterfølgende behandling er en anderledes type træthed – den er drænende, og man er træt hele tiden, uanset hvor meget man sover og hviler sig. Denne type træthed kaldes fatigue.
citat
Under behandlingen er det for manges vedkommende udfordrende at sove og falde i søvn. Enten kan man falde i søvn, men vågner nemt/hurtigt og kan så ikke sove videre, eller man vender og drejer sig i en del timer, før man kan sove. Nogle drømmer og har mareridt, hvilket gør, at det er svært at få en sammenhængende søvn.
Hvis du har mangel på søvn og er træt hele tiden, kan det være svært for dig at huske, tænke klart, holde fokus og koncentrere dig. Du kan føle, at din energi er meget lav, og det kan være svært at overskue selv små ting i hverdagen.
Årsagerne til søvnløshed og træthed er meget forskellige fra person til person og kan skyldes:
- Selve kræftsygdommen
- Behandlingen
- Mangel på eller forkert kost
- Mangel på motion
- Tab af vægt
- Tab af muskelmasse
- Følelsesmæssige reaktioner
Det er en god ide at finde ud af hvad årsagen til din træthed er. Du kan med fordel snakke med din læge eller andre professionelle, som årsager og hvad du kan gøre for at få mere energi. Det er ligeledes vigtigt, at du og dine pårørende er opmærksom på, at du ikke udvikler en depression. Hvis I er det mindste i tvivl, så snak med din læge/sygeplejerske omkring din træthed, og hvordan du har det psykisk.
Mange sammenligner med, hvad det de kunne før, de blev syge. Det kan give dårlig samvittighed og følelsen af nederlag. Det er vigtigt at huske på, at det ofte er et fuldtidsarbejde at være i behandling for kræft. Det er ikke kun selve kemoterapien og strålerne, men også lægeaftaler, blodprøver, fysioterapeut og møde med jobcenter mv.
Det er en fordel at tale med din familie om din træthed. I kan lave aftaler om, hvordan I i fællesskab bedst håndtere den. Det kan fx være, hvornår du hviler dig og skal have ro og hvornår familien har brug for, at du er sammen med dem.
Sammen kan vi finde de rigtige redskaber for dig således at:
- Du finder årsagerne til din træthed
- Du finder ud af hvilke behov, der er vigtigst for dig lige nu og hvordan du handler konstruktivt på dem
- Du lærer at acceptere det, du kan lige nu
- Du lærer at prioritere din energi og lave de ting de giver dig energi
- Du får talt om de psykiske ting, der fylder.
- Du får lettere at falde i søvn/sove
- Du finder den god struktur på din dag og har overblik
- Du får sat ord på de ting, der er svære at sige til andre.
- Du lytter til din træthed og holder de pauser du har brug for
- Du lærer at mærke dine grænser og sige fra på en konstruktiv måde
Her er en række redskaber, som du måske kan bruge til at håndtere din træthed bedre:
• Bliv opmærksom på, hvornår på dagen du har mest energi, og lav de vigtigste ting for dig på det tidspunkt.
• Lav en liste over de ting, der er mest vigtige for dig at lave/være med i, og prioritér din dag efter det.
• Lav struktur på din dag, så du finder en realistisk balance mellem at hvile og være i gang.
• Overvej, hvordan du kan gøre de ting, som du laver, nemmere uden at bruge så meget energi.
• Hvis du kan, så bevæg dig i det omfang, som du kan – lidt bevægelse er bedre end ingen.
• Se på din kost – får du den energi, som du har brug for i den mad, du spiser? Hvis det er svært at gennemskue, så søg hjælp på afdelingen eller ved en diætist.
• Vær ærlige over for hinanden, og giv plads til, at både du og din partner har det svært lige nu.
• Tal med din familie om din træthed, og lav aftaler om, hvordan I håndterer den i fællesskab – fx hvornår du hviler dig og skal have fred, hvor lang tid I spiser, hvornår familien har brug for, at du er der mm.
• Lav aftaler om, hvornår og hvor mange gæster I har lyst til/orker at have, samt hvor lang tid de skal være på besøg. Det kan være svært at sige nej til besøg, eller at du ikke orker gæster i 3 timer i træk.
• Hvis du er på arbejde, så lav klare aftaler med din arbejdsgiver om, hvor mange timer du arbejder, hvordan du kan holde pauser, og hvilke arbejdsopgaver der er gode for dig at have lige nu. Evaluér løbende.