Jeg er stoppet kræftbehandling – hvad så nu?
Bivirkninger efter kræft
Vidste du at halvdelen af det der får kræft, har men /senfølger bagefter. I DK er det ca. 150 000 om året. Så der er ikke ualmindeligt og derfor rigtig vigtigt at have fokus på. Ofte har sygehuset stor fokus på at helbrede dig, der har/har haft kræft, hvilket de er rigtige dygtige til og jeg har stor respekt for deres arbejde.
Men en ting er at overleve sygdommen, en anden er at komme tilbage til livet bagefter og håndtere hverdagen igen.
Senfølger /bivirkninger efter kræft kan være meget individuelle – både alt efter kræftsygdom, køn, alder, og det liv du havde før du blev syg. Derfor er der ikke en færdig pakke der kan fikse det hele og sige – bare du gør dette her – så bliver du i top form igen.
Når behandlingen efter kræft slutter – hvad så ?
Når man slutter kemoterapi og stråler efter kræft, er der mange der føler et tomrum. Mens du var i behandling, kunne det ind i mellem føles som et fuldtidsarbejde hvor du flere gange om ugen skal til fysioterapeut, blodprøver, scanning, lægesamtale, til motion etc. Måske får du anbefalet en masse af fagpersonerne der omgiver dig, og du gør alt hvad de siger for at bliver rask.
Når du er færdigbehandlet, så starter der en ny epoke/periode, hvor du ofte skal til at finde dine egne ben igen. Nogle gange er det her at både de fysiske, psykiske, kognitive og sociale senfølger bliver synlige og du skal lære at deale med dem, samtidig med at du skal navigere i hverdagen og takle jobcenter/arbejdsplads.
Jeg møder mange, der netop på dette tidspunkt føler sig usikre og utrygge og en helt naturligt har masse spørgsmål fx
• Hvor skal jeg gå hen, hvis jeg ikke kan sove om natten?
• Mit ben gør ondt – bare jeg ikke får kræft igen – hvad gør jeg?
• Hvad gør jeg når jeg ikke kan huske mine aftaler bare denne uge?
• Hvordan taler jeg med mine børn omkring deres oplevelser mens jeg var syg?
• Hvordan takler jeg mine venners hjælp, når jeg helst vil klare det hele selv?
• Hvordan håndterer jeg min arbejdsgiver, når de spørger hvornår jeg kan starte og jeg bare er træt hele tiden?
• Hvordan siger jeg fra, når jeg ikke orker til familiefødselsdag?
• Hvad siger jeg når jeg møder folk i Brugsen, der spørger hvordan det går?
• Hvad er vigtigt at spise for ikke at blive syg igen?
• Hvilken form for motion er bedst for mig?
Hvem kan hjælpe dig ?
Først har jeg lyst til at sige til dig, at det er helt normalt at være forvirret og det kan føles som kaos. Det er vigtige ikke at gå i panik, men tage en til ad gangen. At du stille og roligt danner dig et overblik over din situation og hvad der er vigtigt for dig lige nu. Måske er det en snak med en ven/veninde, din kæreste/ægtefælle eller måske en fagperson, der kan hjælpe dig på vej.
Min erfaring er både fagligt og personligt er at det er vigtigt at finde fokusområder og lave mål på kort sigt som er realistiske. Det er dem, som du kan bruge til at navigere efter. Lige så vigtigt er det så også at huske at fejre, når du er nået et mål – også de små.
Du kan læse mere om hvordan jeg kan hjælpe dig her