Hvordan sover du om natten?
Hvornår har du sidst tænkt på om du sover nok? Er du en af dem der lige tænker at hvis bare du lige arbejder en time til og derfor går senere i seng, så bliver dagen i morgen meget bedre? Stopper du nogle gange op og mærker efter om du faktisk er træt? Hvor ofte lytter du til din krop og gir den lov til at slappe af, når den faktisk har brug for det?
Hvis du kan svare ja til et at disse spørgsmål, så læs videre……
I mit daglige arbejde møder jeg mange efter kræft som af forskellige årsager er udfordret på deres søvn. Det kan være fordi de ikke kan falde i søvn, fordi de sover dårligt, vågner tidligt eller fordi de går for sent i seng.
Ved du hvad der sker i kroppen, mens du sover?
Faktisk har vores krop og hjerne travlt mens vi sover. Mens du sover, repareres, justeres og genopbygges mange vitale såvel fysiske og psykiske processer; som fx reparation af vores væv, vedligeholdelse af vores immunforsvar, stabilisering vores humør, behandling af stress og genskabelse balancen i hjernes biokemi.
Hvis du IKKE får nok søvn, er med snyder du dig selv for at disse ting sker, betaler du både på kort og lang sigt en høj pris. Anne Prehn sammenligner det arbejde, der sker mens vi sover med en opvasker – den vasker din hjerne (servicet) rent, mens du sover. Hvis du ikke får sovet nok, bliver servicet i opvaskeren ikke bliver rent – urene tallerkner og snavset bestik. Næste nat bliver det dobbelt så snavset og snavset sidder bedre og bedre fast. På den måde ophobes en masse affaldsstoffer sig i hjernen, når du sover for lidt. Mens du sover, hviler både din hjerne og din krop sig. Det betyder at det både hjælper dig med at få nye kræfter og sortere i de oplevelser, du har oplevet i løbet af dagen. (Fra Bogen ”Sov dig til en bedre hjerne”)
Tegn på søvnmangel kan være:
• Nedsat ydeevne og mister overblikket
• Du bliver nemmere sur, nervøs, ked af det og irriteret.
• Du får sværere ved at huske og mister overblikket
• Din koncentration bliver dårligere og du kan ikke holde fokus.
• Din kreativitet bliver dårligere og dermed din evne til at løse problemer på en konstruktiv måde.
På den lange bane ved man at der er en klar forbindelse mellem mangel på søvn og hjertesygdomme, højt blodtryk og slagtilfælde. Ligeledes viser nyeste søvnforskning, at lang tids søvnmangel kan føre til bl.a. depression.
Faktisk peger forskningen på at bare en nat med fire til seks timers søvn mindsker vores evne til at fokusere, huske, og lære. Ligeledes får det os til at reagere og tænke langsommere end hvis vi er udhvilet. Samtidig forstærkes denne effekt nat for nat.
Jeg hører ofte at hvis jeg ikke har sovet så meget i ugens løb, så indhenter jeg det bare i weekenden, men så let er det ikke. ingen tvivl om at det hjælper, men forskning viser at det ikke retter op på søvnmanglen for hele ugen.
Tag din søvn alvorligt. Den er lige så vigtig som mad og drikke.
Du kan læse mere søvn her:
Redskaber og fif til dig, der har søvnproblemer
Hjernetræthed eller total udmattelse
Du er velkommen til at kontakte mig, for at høre, hvordan jeg kan hjælpe dig med sine søvnproblmer på 28199060
Læs mere om Mette her