Hvad er stress?

Stress opstår typisk, når du står overfor en større udfordring i dit liv. Det kan både være på i skole, på arbejde eller i din fritid. Ofte skelner man mellem kortvarigt stress, der ikke er fagligt og den langvarige stress, som over en længere periode kan gøre dig alvorligt syg.

Kortvarig stress

Den kortvarige stress er nogle gange kaldet den positive stress, fordi den hjælper dig i en situation hvor du har brug for at øge din opmærksomheden og gør dig i stand til at yde dit bedste.

  • Det kan fx være i følgende situationer :
  • Eksaminer
  • Konflikter
  • Deadlines på arbejdet
  • Møde med ny kæreste

 

Så snart du har afsluttet udfordringen, Når udfordringerne er overstået, er det vigtigt, at din krop får ro igen til at komme sig og genopbygge sine ressourcer, så tilstanden ikke varer ved og udvikler sig til langvarig stress.

Din krop reagerer

Den skærper dine sanser og gør dig i stand til at handle hurtigt. Kortvarig stress kan sammenlignes med det, der sker, når gazellen flygter fra en løve. En stressreaktion sætter begge dyr i stand til at reagere hurtigt: Gazellen skal væk, og løven skal have sin mad. Hjertet slår hurtigere, og begge dyr er i alarmberedskab.

Kroppen bliver sat i alarmberedskab, ved at det autonome nervesystem sætter i gang, og produktionen af hormonerne adrenalin og kortisol stiger. Som mennesker kan vi mærke det ved, at vores hjerte slår hurtigt, vi begynder måske at svede, musklerne spændes, hjerneaktiviteten styrkes, blodtrykket stiger – kroppen er klar til kamp og vi bliver fokuserede på den udfordring, vi står overfor.

Fornemmelsen af kroppens alarmberedskab kan være ubehagelig, men alarmreaktionen er helt normal.

Når udfordringen, der stresser os, er løst eller har vi en forventning om, at vi kan løse den, falder kroppens alarmberedskab hurtigt igen. Det parasympatiske nervesystem tager over og kroppen flader langsomt til ro igen.

Denne type stress kaldes også den positive stress og gør at vi kan præstere i vores hverdag. Derfor kan den ses som positiv – men den går over igen/ forsvinder. Hvis dette ikke er tilfældet, bliver den langvarig og over tid får den skadelige påvirkninger på krop og psyke.

 

Efter en lang periode med uro og ubalance i min hverdag, søgte jeg råd og støtte hos Mette til forståelse samt mulig årsagsforklaring heraf. Hos Mette har jeg oplevet en høj grad af empati og indlevelse samt lydhørhed. Hos Mette kan der tales frit om tingene. Samtidig formår Mette at give en konstruktiv og faglig feedback. De kombinerede samtaler og øvelser hos Mette har været effektive, idet de har givet mig den ro og balance, som jeg har eftersøgt samt manglet. Derudover har behandlingerne hos Mette givet mig en større og samlet forståelse af min egen situation,samt medvirket til at udvikle min personlighed.

Charlotte

Langvarig stress – den negative stress

Den langvarige stress opstår typisk når de udfordringer vi står overfor er større ned de ressourcer man har til at løse dem. Samtidig kan det være begivenheder eller problemer som står på over lang tid. Det er meget individuelt, hvad der kan forudsagde længerevarende stress. Det kan både være faktorer i ens arbejdsliv, ens privatliv eller personlige problemer fx

Påvirkning i kroppen

Kroppen vil være i konstant beredskab, hvor niveauet af hormonerne adrenalin og kortisol er højt. Når kroppen er i det høje beredskab, kan der ske det, at man ikke mærker, at man har behov for mad og søvn. Det kan give underskud af søvn og dårlig ernæring – og dette kan forstærke sliddet og belastningen af kroppen. Pga. det høje hormonniveau i kroppen, kan den ikke falde til ro og restituerer. Derfor tærer stressen på kroppen ressourcer og på længere sigt kan det føre til stressbetingede sygdomme.

Jeg kan føle mig helt fyldt op, men efter jeg ikke har været ved Mette – komme ud og få snakket, bliver jeg ligesom renset og tømt ud, så jeg er klar igen. Det er dejligt at have et sted, hvor man kan komme og sige alt, hvad man føler og få bekræftet at jeg ikke er den eneste der føler og tænker som jeg gør – at det faktisk er almindeligt efter at have haft stress. For mig er det et fristed i hverdagen.

Trine

Kronisk stress

Når den længere varende stress ikke ophører igen efter en længere periode og stresstilstanden i kroppen er konstant tilstedeværende, er følgende heraf alvorlige. Kronisk stress hvis den ikke behandles med det samme fører til depression, angst og andre alvorlige sygdomme. Igen er årsagerne til kronisk stress forskellig fra person til person. Ofte har denne type stress flere alvorlige årsager.

Det er meget vigtigt at søge læge, når du eller dine omgivelser kan se, at du begynder at blive stresset, så det bliver stoppet i tide og du får den for dig rigtige hjælp.

Læs mere om Mette her

Hvert forløb er individuelt

 

Hvert nervesystem, hjerne og psyke er unik – det er sit helt eget fingeraftryk.Derfor er hvert forløb unikt og tager udgangspunkt i dit barn/dig. Det starter altid med en grundig forældre samtale om dit barns og dine ressourcer, udfordringer, motivation og hvad der er vigtigt for dit barn/jer lige nu og på længere sigt.

 

Derefter indeholder et forløb ofte

Viden om hvordan hjernen, nervesystem og krop fungerer og hvorfor du/dit barn reagerer som I gør set ud fra et neurologisk og psykologisk vinkel

Kropsbehandling fx gennem massage/kropsterapi, hvor fysiske og psykiske spændinger og blokeringer slippes. Derved oplever du/dit barn en afbalancering af kroppen, forøget energi, samt større afslappethed psykisk som fysisk.

Undersøgelse og træning af den taktile sans, vestibulære sans, primitive reflekser samt syn og koordinering (hvis der har udfordringer med dette)

Evt. udarbejdelse af en sensorisk profil

Øvelser og træning til vejrtrækning, afspænding og mindfulness til både forældre og børn(for at skabe ro i nervesystemet, lære at mærke og forstå kroppen signaler)

Gennem rådgivning får du /I får konkrete redskaber, der letter din hverdag

 

Når du vælger at starte i et forløb ved mig, så kræver det at du er  klar til at ændre nogle af dine vaner og investerer tiden i processen. Der er ingen Quickfixes. Hvis  du er klar, så glæder jeg mig til meget til at møde med j dig.

Du er altid velkommen til at kontakte mig her

Hvad kan du selv gøre for at aktivere din vagusnerve ?

Der er mange måder du selv kan arbejde med din vagusnerve. Fordelene ved at have fokus på og arbejde med vagusnerven er bla. reducering af  stress, angst og forbedre det parasympatiske respons, som er forbundet med afslapning og restitution.   Her er nogle ting, du kan prøve eller områder du kan have fokus på: Dyb vejrtrækning…

Read more