Hvad er funktionel hjernetræning?

Funktionel Hjernetræning er træning af hjernen på samme måde som en løbetur er træning af kroppen. Overordnet har træningen det formål at udvide og optimere din mentale kapacitet, samt skabe nye forbindelser og styrke hjernens neurale netværk

Du kan få hjælp til træne dine senfølger i hjernen

Vidste du at du ikke behøver have svært fx. at huske og koncentere dig ?  Du kan faktisk genoptræne din hjerne igen. Nogle af disse funktioner i hjernen er blevet påvirket under og efter du har/har haft kræft. Med andre ord er din hjerne kommet ud af form pga. behandlingen. Derfor skal alle disse funktioner trænes igen på den rigtige måde.

Funktionel hjernetræning simulerer de processer hjernen skal bruge til at gøre dette.

Træningen er opbygget således, at der skal være et motorisk element, et sensorisk element og et logisk element. Grunden til dette er, at funktionel hjernetræning er opbygget ud fra det princip, at vi som mennesker ikke kun har en hjerne, der er inden i vores hoveder, men at vi har en hjernen der altid er i samspil med ens krop og omverden, for at løse sin fornemmeste opgave – nemlig at understøtte den adfærd, vi ønsker os. Sagt på en anden måde at få os til lykkes og overleve bedst muligt.

Det er fokuseret træning af hjernen og den evne til at udføre sine opgaver. Træningen er bygget op af forskellige øvelser og udfordringer, hvor sværhedsgraden løbende øges. Øvelserne og intensiteten af træningen er altid tilpasset dig og dine behov. Derfor kan alle deltage.

Det er individuelt, hvad man får ud af træningen. Som udgangspunkt bliver du både styrket i det du i forvejen er god til – samtidig med at du styrkes, der hvor der er udviklingspotentiale.

Når du har været igennem et længere sygdomsforløb og været presset psykisk, kan nogen af de filtre i hjernen, som skal sortere i alle de informationer være ødelagt. Gennem funktionel hjernetræning skabes nye forbindelser og filter i hjernen. Jo flere forbindelser der skabes i hjernen, fremfor at køre ud af de sikre neurale motorveje, jo flere handlingsmuligheder vil vi have, samtidig med at hjernen trænes i sine opmærksomhedsfunktioner.

Mette er grundig og dygtig og gør en forskel i min hverdag. Hun gør et godt og omhyggeligt forarbejde, så hun kan sammensætte et helt personligt hjernetrænings program. Gennem samtalerne hjælper Mette mig tilbage til en hverdag med så få senfølger som muligt efter et kræftforløb. Jeg er blevet bedre til at lave strategier, når jeg skal koncentrere mig og jeg kan bedre overskue min hverdag
At Mette selv har været gennem et kræftforløb betyder, at jeg ikke behøver at forklare præcis, hvordan jeg har det, hun har selv mærket senfølger og kender mange af mine problematikker.

Hanne 55 år

Gennem funktionel hjernetræning kan du styrke din hjerne igen på følgende områder:

  • Du bliver bedre til at koncentrere dig og fastholde dit fokus
  • Du får lettere ved at holde overblikket
  • Du indlærer nye ting
  • Du lærer at lave flere ting på en gang
  • Du vil få mere overskud
  • Du vil føle dig mere tryg og stole mere på dig selv
  • Du vil få mere tillid og tryghed, når du er sammen med andre.
  • Du bliver opmærksom på dine egne grænser
  • Du får indsigt i dine egne strategier, når tingene er svære og hvad du kan gøre for at ændre dem
  • Du bliver bedre til at acceptere det du kan og dermed dig selv

Hvordan kan jeg træne?

Du kan træne individuelt .

 

Hvor foregår det?

Ved individuel træning aftales tidspunkterne løbende. Det kan i min klinik i Øksendrup.

Hvis du gerne vil træne individuelt, så kontakt mig pr. telefon, så vi kan aftale nærmere.  Se hvordan du kontakter mig her

Hvad sker der i hjernen, når den presses af længerevarende sygdom og stressede situationer?

Hvis du sammenligner de neurale nervebaner i hjernen med et vejnet i en by – med flere hovedveje, mange side og biveje. Når hjernen er i balance, kan de bruge alle disse veje til at få krop, nervesystem, sanser og psyke til at arbejde sammen. Den har med andre ord mange muligheder, når den arbejder. Den har masser af energi til at gøre dette arbejde og til at kompensere for de ” veje”, der ikke fungerer helt, som de skal når hjernen f.eks. pga. længerevarende sygdom kommer i ubalance, sker der mange ting.

Jeg vil dog fremhæve følgende ting, som jeg ofte møder i mit arbejde.
For det første sker der ofte en ændring i den måde du bevæger dig på, de ting du laver og måske hvor social du er. Det betyder, at din hjerne ikke får de samme stimuli igennem længere tid, som den er vant til. Hjernen fungerer således, at hvis der er områder der igennem længere tid ikke bruges, bliver ”vejnettet” i de områder mindre. Den arbejder nemlig ud fra devisen: ” If you don’t use it, your loose it. ”

For det andet har hjernen ofte ikke den samme energi til sit arbejde, den arbejder måske langsommere og kan ikke længere kompensere for de ting der er svært. Det kommer til at bevirke at ting du tidligere har kunne, nu kan blive svære at gøre/udføre.

For det tredje kan det være at du under længerevarende sygdom ændrer din kost og din måde at trække vejret på. Hjernen lever af ilt og sukker. Ofte bliver vores vejrtrækning mere overfladisk (foregår kun i brystkasse), når kroppen er presset. Ligeledes kan det være at medicin, operationer og behandling har gjort, at du ikke orker at spise det du plejer eller du ikke får nok kulhydrater. Dermed får hjernen (og kroppen) ikke den næring, den har brug for, for at kunne arbejde. På den måde bliver den hurtigere træt. Ligeledes ” lukker den nemmere ned for” funktioner, der er i frontallapperne som fx hukommelse, koncentration, opmærksomhed, evne til at planlægge mv.

Uanset hvilket hold du gerne vil gå på,  er du altid velkommen til at ringe og høre nærmere om hvordan hjernetræning kan hjælpe dig på telefon 28199060 eller mail mette@krabek.com

 

 

Du kan booke din tid online her:

 

 

Jeg giver gerne 30 minutters gratis rådgivning til dig, jeg ikke har talt med før.

 

Det gør du blot ved at trykke på knappen herunder:

 

Du er altid velkommen til at kontakte mig her

Send