En del af det at få en kræftdiagnose og være i behandling herfor er også uvisheden, frygten og angsten for, hvordan alt dette påvirker dig og dine kære både på kort og lang sigt. Tankerne og bekymringerne kan være mange og meget forskellige
• Bliver jeg nogensinde smertefri?
• Er jeg kun til besvær?
• Bliver jeg rask igen?
• Hvordan påvirker dette min børn?
• Hvad med mit arbejde – kommer jeg tilbage, eller bliver jeg fyret?
• Vil min partner blive ved med at elske mig, når jeg er skaldet og ikke kan det samme, som jeg plejer?
• Hvordan vil mine kollegaer reagere?
• Kommer jeg nogensinde til at klare det samme som før?
Det er helt naturligt at reagere sådan, når ens verden bliver vendt på hovedet og de planer, som du måske havde for fremtiden, bliver sat på standby for en stund.
Der er en del, som du selv kan gøre for, at dine tanker og bekymringer kan blive mere konkrete og lettere at håndtere:
- Du kan med fordel skrive de ting ned, som bekymrer dig. Dernæst kan du enten alene eller sammen med fx en ven/veninde tale om og skrive ned, hvad du konkret kan gøre ved hver enkelt bekymring.
Derudfra kan I prioritere, hvad der er vigtigst at handle på lige nu, og hvem der skal gøre det. Det behøver ikke være dig, du kan sagtens få hjælp fra familie og venner til at gøre nogle af tingene. - Hvis du har spørgsmål omkring økonomi, sygemelding og arbejdssituation, så husk, at sygehuset ofte har en socialrådgiver tilknyttet, du kan tale om dette med. Kræftens Bekæmpelse og patientorganisationer (der findes en specifikt til den type kræft, som du har) giver ligeledes gratis vejledning.
Hvis du mangler information omkring din sygdom, behandlingen og evt. bivirkninger, kan du med fordel skrive dine spørgsmål ned og tage dem med på sygehuset. Du har også mulighed for at ringe til en af sygehusets patientvejledere, som er behjælpelige med viden herom. Ligeledes kan du gennem Kræftens Bekæmpelse og patientorganisationen for netop din kræfttype få en masse oplysninger. Hvis du ikke selv har overskud til at ringe, så få en anden til at gøre det. - Hvis din frygt mere er en angst og handler om angsten for at dø, blive syg igen mm., skal du måske overveje at tale med en professionel for at få hjælp til at få bearbejdet dette på en konstruktiv måde samt få redskaber til, hvordan du fremover kan takle angsten.
Du er velkommen til at kontakte mig, for at høre, hvordan jeg kan hjælpe dig på 28199060
eller ved at sende en mail til mette@krabek.com
Læs mere om Mette her