Hvad er interoception?
Den interoceptive sans er vores 8. sans og er vores indre sansning af kroppens homostase /balance – med andre ord, hvordan vi har det indeni – både fysisk og følelsesmæssigt
Det er kroppens evne til at opfatte og tolke indre signaler fra organer og fysiologiske processer, såsom sult, tørst, smerte, hjertebanken, temperatur og åndedræt. Denne sans hjælper os med at forstå, hvad der sker i kroppen, og regulere vores følelser og adfærd baseret på disse signaler.
Den er forbundet med hjerneområdet insula cortex, som er et område i storhjernen, der ligger isoleret bag temporallapperne. Det er tæt forbundet med vagus nerven, som innerverer næsten alle vores indre organer. Den interoceptive sans sender derfor beskeder til hjernen om fx hvornår vi skal tisse, er mætte og søvnige.
De fleste interoceptive sansninger/beskeder omhandler de mest basale ting i vores kroppen. De foregår på det ubevidste plan. Det vil koste hjernen alt for meget energi, hvis den skal være opmærksom på alle signaler 24/7.
Det kan være signaler om
- Sult
- Mæthed
- Tørst
- Smerte
- Blodtryk
- Temperaturregulering
- Søvn
- Sygdom
- Overstimulering
- Blære og tarmes tilstand
- Vil koste meget energi hvis vi bevidst registrerede ALT hvad der sker i kroppen.
Vagus nerven er vores 10. kranienerve sender beskeder til hjernen og til organerne, sagt med andre ord er kommunikationsvejen mellem krop og hjerne. Beskederne fra organerne fx når du er skal tisse sendes via vagus til insula cortex, som bearbejder indtrykkene og derefter sender beskederne ud til resten af hjernen.
Det er også interoceptionen, der fortæller hjernen, hvordan vi har det følelsesmæssigt indeni.
Det kan være følelser ( både positive og negative) som
- Glæde
- Kærlighed
- Være fuld af energi
- Tryghed
- Frustration
- Ked af det
- Vrede
- Angst
- Kede sig
- Distraheret
Derfor er interoceptionen en vigtig medspiller, når vi forsøger at forstå os selv og vores kroppe.
Både ift. dig selv og dine omgivelser er det vigtigt at huske på, at alle nervesystemer er unikke. Det vil sige, at den måde du fx mærker du er sulten på ikke behøves være den samme, som den måde dine omgivelser mærker det på. Det samme gælder fx når du er bange eller har smerter.
Hvordan kan man f.eks. træne interoception:
- Mindfulness og meditation: Øvelser, hvor man fokuserer på åndedræt eller scanning af kroppen for at mærke fysiske fornemmelser, kan styrke bevidstheden om kroppens signaler.
- Yoga: Yoga kombinerer bevægelse og opmærksomhed på vejrtrækning, hvilket hjælper med at skabe forbindelse til kroppen.
- Kropsscanning: Sæt tid af til at mærke forskellige dele af kroppen – fra hovedet til tæerne – og identificer, hvordan de føles.
- Bevidst spisning: Vær opmærksom på signaler om sult og mæthed, og hvordan kroppen reagerer på forskellige fødevarer.
Serviceinfo : de 3 første er altid indarbejdet i mine hold i Restorativ træning og yoga – yoga til det følsomme og stressede nervesystem og hjerne.
Du kan læse mere om holdene HER