OPMÆRKSOMHED OG KONCENTERATION
En af de ting som vi træner i Funktionel Hjernetræning er hjernes evne til at være opmærksom og dermed til at koncentrere sig, samt vælge hvor dens fokus er henne.
Opmærksomhed er den måde hjernen forholder og bearbejder de indtryk, der kommer fra omgivelserne og fra din krop og sind.
Koncentrationen er din evne og vilje til at holde fokus på en bestemt ting, og lukke ned for alle de andre input fra kroppen og sind, samt fra omgivelserne
De to begreber er meget afhængige af hinanden – Jo mere du koncentrerer dig, jo mindre opmærksom er du på dine omgivelser og jo mere opmærksom du er på dine omgivelser – jo mindre kan du koncentrere dig.
I hjerneområdet Thalamus sker en sortering af alle de indtryk du får fra krop, sind og omgivelser. Du kan, forstille dig det som en dørmand, der bestemmer hvilke gæster (indtryk) hjernen skal bruge og hvilke der skal sorteres fra. Efter sygdom er denne dørmands evne til at bestemme, blevet svag og det skal trænes op igen. Det er netop det vi gør i de forskellige øvelser i træningen.
Copyright Billede Mind Social
ARBEJDSHUKOMMELSEN
Arbejdshukommelsen handler om de input, som vi via vores opmærksomhed, er bevidste om lige nu. Den er også kaldet vores korttidshukommelse.
Den har en begrænset kapacitet og er meget afhængig af, at vi med vores opmærksomhed og koncentration kan prioritere og kontrollere, hvilke input den skal arbejde med – en veltrænet dørmand. I arbejdshukommelsen vælger vi, hvorhen vi skal rette vores opmærksomhed.
Når f.eks. der sker noget nyt omkring dig, stopper du det du er i gang med, orienterer dig i hvad der sker og derefter genkalder du dig dine tidligere erfaringer (som hentes i langtidshukommelsen). Der ud fra laver du en forestilling, om hvad du tror der sker og planlægger derudfra, hvordan du skal håndtere situationen.
Vores arbejdshukommelse har intet lager, hvor du kan gemme disse informationer til senere. Det vil sige at du kan bearbejde den information du har lige nu, og derefter lagre den i langtidshukommelsen eller glemme den. Hvis du ikke når at arbejde med den information din hjerne får i arbejdshukommelsen og lagrer den inden informationen går tabt – så forsvinder den ud fra din bevidsthed og kan ikke hentes igen.
Visuelt kan du forestille dig arbejdshukommelsen med 8 stole, når al arbejdshukommelsens kapacitet er til rådighed. Hvis andre ting/opgaver/udfordringer optager kapaciteten – tager nogle af stolene- kan du ikke på samme måde arbejde med en opgave med din fulde opmærksomhed. Det kan fx være tanker, støj, eller uløste problemer.
Du kan læse mere om hvad funktionel hjernetræning er og hvordan de kan hjælpe dig her
Hvad er funktionel hjernetræning?
Hvad kan hjernetræning hjælper dig med ?
Du er velkommen til at kontakte mig, for at høre, hvordan jeg kan hjælpe dig med på 28199060
Læs mere om Mette her