Jeg ser et barns selvværd som rødderne på træet, dem der giver det en tryg og god base til at udvikle sig videre fra. Når du vil arbejde med dit barns selvværd er det vigtigt at du er realistisk og sætter tid af til det i hverdagen. Derfor kan det være en god ide at tænke på hvad du som forældre prioritere fra i en periode, så du kan få tid og overskud til at styrke dit bens selvværd.
1.Dit barn spejler sig i dig som forældre og den måde du tænker om dig selv. Hvordan er dit selvværd? Hvordan tænker du om dig selv? Hvad fortæller du omverdenen om dig selv? Prøv at læg mærke til det og stop med at beskrive dig selv negativt.
2.Hvis vi kun roser vores sensitive børn, kan de blive ”afhængige” af at skulle præstere hver gang, de skal få anerkendelse fra os forældre. Det styrker deres selvtillid. Derfor er det også vigtigt at se på, hvordan dit barn har det mens de laver fx. gynger eller klatrer i træer. På den måde fortæller du dem værdien i det de laver og det styrker selvværdet.
3.Lad dit barn overhøre at du siger positive ting om ham/hende foran andre. Uventet ros er en meget god måde at støtte dit barns billede af sig selv, da du her viser din værdsættelse uden han /hun skal præstere noget.
4.Slut hver aften af med at du og meget gren dit barn at fortælle 3 positive ting som dit barn. For nogle kan det i starten virke grænseoverskridende, så starte med at fortælle hinanden om 3 gode ting der er sket i løbet af dagen.
5.Sæt en leg op foran et stort spejl med dit barn. Barnet skal nu finde 3 positive ting, mens det ser på sig selv i spejlet. Det kan både være rent fysisk, men også ting som barnet kan lide ved sig selv, såsom personlighedstræk, kvaliteter og andre karakteristika.
6.Skab en tryg base for dit barn i jeres hjem. Se på jeres eget stressniveau. Er ugeplanen for stram eller er der plads til at være sammen som familie? Jo mere stresset vi er som voksne, jo større tendens er der til, at vi ser de negative ting – også ved vores børn.
7.Vær tydelig i din kommunikation, således at der er overensstemmelse mellem det du siger og det du gør. Ofte så siger vi som vokse et og vores kropssprog siger noget andet. Det forvirrer børn og gør at de bliver i tvivl om dem selv og deres følelser.
8.For alle børn er det vigtigt at føle, at de hører til familie og er vigtige også i den sammenhæng. Derfor er det en god ide at give dit barn ansvarsområder, som matcher barnets alder og jeres hverdag. Det kan være at rede seng, tømme skraldespand, dække bord eller tømme opvasker. Dette giver barnet følelsen af at være noget værd.
9.Når dit barn er ked af det og kommer hjem og siger ” jeg er grim eller jeg er dum”, så spørg nysgerrigt ind til hvordan det kan være han/hun tænker sådan om sig selv, i stedet for med det samme at sige, nej det er du ikke … Du kan også tage udgangspunkt i dig selv og sige at du ikke ved det samme som fx morfar, men det betyder ikke du dum ” Husk at lytte og rumme dit barn – også når det er ked af det/sur.
10.En lille nærværs øvelse:
• Find 20-15 min, hvor du og dit barn kan være uforstyrret (Sluk al elektronik) uden andre søskende.
• Lad dit barn bestemme, hvad I skal lave (Selvfølgelig indenfor jeres almindelige grænser).
• Vær tilstede i legen på barnets præmisser – det kan være sværere end du tror.
Øvelsen styrker dit barns selvværd og øver dig som voksen i at være i nuet i børnehøjde
Hvert forløb er individuelt
Hvert nervesystem, hjerne og psyke er unik – det er sit helt eget fingeraftryk, Derfor er hvert forløb unikt og tager udgangspunkt i dit barn/dig. Det starter altid med en grundig samtale om dit barns og dine/jeres ressourcer, udfordringer, motivation og hvad der er vigtigt for dit barn/jer lige nu og på længere sigt.
Derefter indeholder et forløb ofte
- Viden om hvordan hjernen, nervesystem og krop fungerer og hvorfor du/dit barn reagerer som I gør udfra viden om krop og psyke
- Du/I får konkrete redskaber og strategier, der letter hverdagen.
- Kropsbehandling fx gennem massage/kropsterapi, hvor fysiske og psykiske spændinger og blokeringer slippes. Derved oplever dit barn/dig en større afslappethed psykisk som fysisk.
- Undersøgelse og træning af den taktile sans, vestibulære sans, primitive reflekser samt syn og koordinering (hvis der har udfordringer med dette)
- Evt udarbejdelse af sensorisk profil
- Øvelser og træning til vejrtrækning, afspænding og mindfulness for at skabe ro i din(jeres krop og psyke
Når du/i vælger, at starte i et forløb ved mig, så kræver det at du er klar til at ændre nogle af dine vaner og måder at gøre tingene på. Der er ingen quickfixes, men jeg støtter og guider dig undervejs. Hvis du er klar, så glæder jeg mig til meget til at møde med dig/jer.
Læs mere om Mette her
Du er altid velkommen til at kontakte mig for at høre, hvordan jeg kan hjælpe dig. Du kan ringe til mig på 28199060 eller skrive til dig direkte her, blot ved at trykke på den grønne knap.