Jeg møder mange forældre der nogle gange står i vildrede i forhold til hvordan de konstruktivt takler deres særligt sensitive børn, når de pludseligt bliver meget vrede eller kede af det uden en umiddelbar årsag. Følgende spørgsmål kan ofte dukke på i den forbindelse:
•Hvordan takler vi vores barn bedst, når det er følsomt? Skader vi ham/hende ved at sætte grænser?
•Er jeg en dårlig forælder, når jeg selv bliver meget vred og skælder ud?
•Jeg bliver selv hurtigt vred og ophidset, når mit barn gør det – hvorfor?
• Hvad gør jeg, så vi alle sammen kan holde det ud?
Kan du genkende nogle af disse spørgsmål?
Syntes du det er svært og mangler du redskaber til at takle disse situationer?
Her er nogle gode råd:
1.Er udbruddet udtryk for den konkrete situation eller en reaktion på at barnet er overstimuleret? Ofte samler barnet en masse indtryk i løbet af fx dagen i børnehaven/skolen sammen og reagerer først, når han/hun kommer hjem. Prøv at have fokus på hvornår det sker? Er det de samme tidspunkter hver dag? Er det de sammen ting/situationer, der kan være den udløsende faktor? Snak sammen og skriv situationerne ned. Hvad kan i gøre anderledes for at forebygge dem?
2.I selve situationen er det vigtigt at bevare roen omkring og overfor barnet, således at det kan falde til ro og få en tiltrængt pause. Hverken du eller dit barn kan tale konstruktivt sammen og finde en god løsning, når stresshormonerne hopper rundt i jeres kroppe og hoveder. Husk i disse situationer kan hverken børn eller voksne tænke rationelt/logisk.
3.Hav fokus på hvordan du bevarer din egen ro fx hvordan du fortsat kan tale roligt og have et roligt kropssprog? Det hjælper både dit og dits barns nervesystem til at falde til ro. Bliver du ophidset eller ked af det, mærker dit barn det med det samme. Hvis barnet overskrider dine eller andres grænser er det vigtigt du på en bestemt, men rolig måde standser barnet.
4.Tal først situationen igennem, når I begge er faldet til ro, hvad jeg kalder ”i fredstid”. Ofte ved sensitive børn godt, hvad de må og ikke må. Vær derfor opmærksom på, hvad der er dit behov for at hvad der skal tales om og hvad der er dit barns? Aftal hvad i gør i næste situation, når det sker.
5.Uanset hvor mange udbrud dit barn har om dagen, er det vigtigt at holde fast i de grænser, der er vigtige for dig/jer og jeres hverdag. Er du/I som forældre bevidste om og enige om, hvilke forventninger og regler I har for jeres børn? Er de forskellige? Hvis de er, er det vigtigt at sætte blive enige om, hvilke regler der er de vigtigste – vælg de vigtigste ud og aftal hvordan i kan holde fast i dem og hvem der gør hvad. Husk at bruge hinanden ressourcer og gør det I er bedst til.
Rigtig god fornøjelse
Mette
Hvert forløb er individuelt
Hvert nervesystem, hjerne og psyke er unik – det er sit helt eget fingeraftryk, Derfor er hvert forløb unikt og tager udgangspunkt i dit barn/dig. Det starter altid med en grundig samtale om dit barns og dine/jeres ressourcer, udfordringer, motivation og hvad der er vigtigt for dit barn/jer lige nu og på længere sigt.
Derefter indeholder et forløb ofte
- Viden om hvordan hjernen, nervesystem og krop fungerer og hvorfor du/dit barn reagerer som I gør udfra viden om krop og psyke
- Kropsbehandling fx gennem massage/kropsterapi, hvor fysiske og psykiske spændinger og blokeringer slippes. Derved oplever dit barn/dig en større afslappethed psykisk som fysisk.
- Undersøgelse og træning af den taktile sans, vestibulære sans, primitive reflekser samt syn og koordinering (hvis der har udfordringer med dette)
- Evt udarbejdelse af sensorisk profil
- Øvelser og træning til vejrtrækning, afspænding og mindfulness for at skabe ro i din(jeres krop og psyke
- Du/I får konkrete redskaber og strategier, der letter hverdagen.
Når du/i vælger, at starte i et forløb ved mig, så kræver det at du er klar til at ændre nogle af dine vaner og måder at gøre tingene på. Der er ingen quickfixes, men jeg støtter og guider dig undervejs. Hvis du er klar, så glæder jeg mig til meget til at møde med dig/jer.
Læs mere om Mette her
Du er altid velkommen til at kontakte mig for at høre, hvordan jeg kan hjælpe dig. Du kan ringe til mig på 28199060 eller skrive til dig direkte her, blot ved at trykke på den grønne knap.