PAUSER FOR SÆRLIGT SENSITIVE VOKSNE OG BØRN
Jeg har i mange år levet enten i overhalingsbanen med for meget fart på eller i nødsporet, hvor jeg blev nødt til at trække stikket. Når jeg ser tilbage var en af de ting jeg ikke var god til – AT HOLDE PAUSER.
Både personligt og mit arbejde ser jeg ofte, at pauser der bruges forebyggende kan have en stor gavn.
Overstimulering, og nedsmeltninger
Disse kan afhjælpes ved at holde små pauser i løbet af dagen både for dig selv og dine børn. Dette kan handle om 5 min i bilen før ungerne skal hentes, en ekstra toiletpause i løbet af arbejdsdagen, en gåtur i middagspausen, en kop kaffe med benene oppe efter arbejde, en gåtur mens ungerne dyrker sport osv.
Måske tænker du allerede … det har jeg ikke tid til … – vend spørgsmålet om- har du tid til at lade være?
Teori indenfor arbejdspsykologi beskriver at det kort og klart: hellere en pause med kvalitet end kvantitet. For jer der er sensitive skal i dog vide, at scanninger af hjerner på sensitive, der er nået lukningspunktet, viser at der skal en pause til på 20 min før hjernen igen er klar til at modtage nye indtryk.
Mange af os overskrider sine egne grænser dagligt uden at lytte til, hvad man egentlig kan holde til – ikke kun når vi kommer hjem fra arbejde men også i løbet af arbejdsdagen.
Fordele ved pauser – du får
1. overblik og kan mere kvalificeret vurdere dine opgaver.
2. lettere ved at se genveje og enkle løsninger på dine opgaver og kan lettere afslutte dem på den tid, du har til rådighed, og samtidig være tilfreds med resultatet.
3. prioriterer din tid og holde flere bolde i luften på én gang.
4. overskud til at bede om hjælp.
5. Du bliver mere åben og bedre til at lytte og kan derfor bedre se nye løsninger.
6. Du får lettere ved at lære nyt.
Hvorfor er pauser vigtige? –
Kroppen styres af samarbejdet mellem vort nervesystem og vores hjerne. Både krop og hjernen er fra naturens skabt til at være i gang og blive brugt – They love it. MEN……. Med et konstant brug af hjernen og kroppen i et højt tempo 24/7– måske endda med samme arbejdsopgaver hele dagen, bliver den for hurtigt slidt både på det korte og langebane.
Tænk på din hjerne, som et bæger- jo højere tempo den arbejde i- jo hurtigere bliver bægeret fyldt og ……… løber over hvis du fortsætter…….. det sker der ikke noget ved hvis du gir den ro efterfølgende, MEN
hvis du fortsætter bliver din hjerne som en ”over -ophedet motor” der kører hele tiden. Derfor er der vigtigt, du gir både krop og hjerne gode pauser.
Hvordan mærker du, at du trænger til en pause:
Jeg har spurgt mine klienter hvordan de mærker de træner til en pause
•Ukoncentreret
•Irritabel/kort lunte
•Ikke tænke konstruktivt/logisk – og kreativt
•lydfølsom
•Uro i kroppen
•Let hovedpine
•Spændinger i nakke/skulder
•Falder i staver.
•Den bliver stresset og det er ikke en sundudvikling. HVIS DU FORTSÆTTER – kan den til sidst ikke styre kroppen og begynder at lukke end for forskellige områder for at bevare energien til de vitale processer i kroppe
Hvad er en pause? – er en pause bare en pause?
Derfor er der forskel på de gode pauser og så det vi tror, er pauser – de dårlige pauser……..
Prøv at forestille dig selv som en mobiltelefon, der skal lades op løbende.
Den dårlige pause er når sætter telefonen i lader og tror du også sætter den i stik kontakten
Den gode er – når du husker begge dele……
Jeg snakkede med en klient i sidste uge, hvor hun fortalte at hun manglede at sende nogle mails og lave aftaler med en kollega om et møde. Jeg spurgte hvornår gjorde du det? Svart var: ” Det klare jeg lige i pausen!” STOP lige op og overvej om du også tænker sådan. Det er en dårlig pause.
Hvor ofte tjekker du Facebook i pausen – ….. ofte slapper din hjerne ikke af- men du tror den gør det- du holder en pause uden at sætte mobiltelefonen i lader.
Lade op
Pauser er individuelle… – alt efter hvad du laver, hvem du er og hvordan du arbejder…
Set ud fra et kropsligt synspunkt – som er min kæphest- så er det vigtigt at hjernen og krop får en pauser i løbet af dagen for at forebygge overstimulering og nedsmeltninger. Og hellere små med kvalitet end lange uden.
Men inden jeg vil fortælle lidt om det- handler det også om hvordan hver enkel bedst lader op.
Det kan fx hænge sammen med om man er indadvendt eller udadvendt som person.
Groft sagt lader indadvendte personer bedst op alene,– mens udadvendte personer lader op i selskab med andre. Et time lang samtale med veninden eller kærsten kan være det bedste for den udadvendte, og en ren energisluger for den indadvendte person. Prøv lige at tænkt over hvordan du bedst lader op?
Arbejdstype:
Det handler om at holde fysiske og mentale pauser: Hvis man arbejder på et lager, har man behov for at hvile kroppen og aktivere hovedet i pausen. Omvendt har en der arbejder på kontor brug for at få rørt kroppen og lade hovedet få ro i pa
PAUSER FOR DIG:
•Brug lige de næste par minutter på at svarer på følgende:
•Hvordan du plejer at holde pauser?
•Er den god/dårlig?
•Hvad kan du evt. ændrer så de bliver bedre?
•Hvordan kan du holde en pause mere i løbet af dagen?
Rigtig god fornøjelse
Mette
Hvert forløb er individuelt
Hvert nervesystem, hjerne og psyke er unik – det er sit helt eget fingeraftryk, Derfor er hvert forløb unikt og tager udgangspunkt i dit barn/dig. Det starter altid med en grundig samtale om dit barns og dine/jeres ressourcer, udfordringer, motivation og hvad der er vigtigt for dit barn/jer lige nu og på længere sigt.
Derefter indeholder et forløb ofte
- Viden om hvordan hjernen, nervesystem og krop fungerer og hvorfor du/dit barn reagerer som I gør udfra viden om krop og psyke
- Støttende og udviklende samtaler
- Kropsbehandling fx gennem massage/kropsterapi, hvor fysiske og psykiske spændinger og blokeringer slippes. Derved oplever dit barn/dig en større afslappethed psykisk som fysisk.
- Undersøgelse og træning af den taktile sans, vestibulære sans, primitive reflekser samt syn og koordinering (hvis der har udfordringer med dette)
- Evt udarbejdelse af sensorisk profil
- Øvelser og træning til vejrtrækning, afspænding og mindfulness for at skabe ro i din(jeres krop og psyke
- Du/I får konkrete redskaber og strategier, der letter hverdagen.
Når du/i vælger, at starte i et forløb ved mig, så kræver det at du er klar til at ændre nogle af dine vaner og måder at gøre tingene på. Der er ingen quickfixes, men jeg støtter og guider dig undervejs. Hvis du er klar, så glæder jeg mig til meget til at møde med dig/jer.
Læs mere om Mette her
Du er altid velkommen til at kontakte mig for at høre, hvordan jeg kan hjælpe dig. Du kan ringe til mig på 28199060 eller skrive til dig direkte her, blot ved at trykke på den grønne knap.