Hvordan fortæller jeg, at jeg har fået kræft til min familie og venner
Én ting er, at du selv skal forholde dig til, at du har fået kræft, en anden ting er, hvordan du bedst fortæller det til dine børn, familie, venner og arbejdsplads. Det kan både føles overvældende og som en lettelse på samme tid. Det findes ingen opskrift på, hvordan du bedst fortæller det. Den kan være meget forskellig alt efter, hvem man selv er, og hvem man skal fortælle det til. Det er helt okay at have brug for noget tid til at overveje og tale om, hvordan det er bedst for dig/jer at gøre det. Ofte er det nemlig forskellige måder der er bedst til forskellige grupper. Måske er den bedst måde at fortælle det personligt face to face eller vha. sms til de nærmeste og mail til den øvrige familie/venner. Måske er det en god ide at overveje om alle skal vide det samme eller der er forskel på, hvilke informationer du/I har det bedst med at de får at vide.
Pårørendes reaktioner på du har/har haft kræft
For dine pårørende er det også nyt og måske skræmmende, at du har fået kræft. Hvis de ikke reagerer, som du lige forventer, så husk at lade være med at misfortolke deres reaktion som manglende interesse eller svigt. De skal oftest bare lige finde ud af, hvilke ben de skal stå på, og hvordan de skal reagere i alt det nye. Det kan være en god ide, at tage en snak med hinanden om, hvordan det påvirker jer, og hvad I forventer af hinanden lige nu. Husk, hvis det er for svært at tage hul på, så søg hjælp – det kan være venner, sygehuset eller ved professionelle. Du er altid velkommen til at kontakte mig og høre, hvordan jeg kan hjælpe jer.
Har du mindreårige børn eller børnebørn?
Børn kan uanset alder mærke, at du ikke har det godt, og at din måde at reagere på ændrer sig. Derfor er det altid en rigtig god ide at fortælle dem, hvad det er, der sker, og hvordan du har det. Overvej inden, hvilke ord du vil bruge og giv dig god tid. Ofte er det en god ide at gøre det så enkelt og konkret som muligt.
Dine børn/børnebørn vil højst sandsynligt reagere meget forskelligt – lige fra gråd og raserianfald til at fortælle, at de er bange for, at du dør, eller sige : ”Det ved jeg, du klarer far – skal vi til skolefest som planlagt?”
Sammen kan vi finde de rigtige redskaber for dig, således at
• Du finder din rigtige måde at fortælle din børn, familie, venner og arbejdsplads på, at du er syg.
• Du finder ud af hvad de forskellige grupper skal vide om dit forløb og hvem, der evt. kan hjælpe dig.
• Du finder ud af, hvordan du bedst takler dine børn/børnebørn under dit sygdomsforløb.
• Du får sat ord på, hvordan I har det lige nu.
• Du får hjælp til hvordan I får afstemt jeres forventninger til hinanden.