Typer af stress


Velkommen til

Ergo- og kropsterapeut

Kinesiolog & Funktionel hjernetræner

Mette Krabek

Hvad er stress?


Stress opstår typisk, når du står overfor en større udfordring i dit liv. Det kan både være på i skole, på arbejde eller i din fritid. Ofte skelner man mellem kortvarigt stress, der ikke er fagligt og den langvarigende stress, som over en længere periode kan gøre dig alvorligt syg.


Kortvarig stress

Den kortvarige stress er nogle gange kaldet den positive stress, fordi den hjælper dig i en situation hvor du har brug for at øge din opmærksomheden og gør dig i stand til at yde dit bedste.


Det kan fx være i følgende situationer :

  • Eksaminer
  • Konflikter
  • Deadlines på arbejdet 
  • Møde med ny kæreste

 

Så snart du har afsluttet udfordringen, Når udfordringerne er overstået, er det vigtigt, at din krop får ro igen til at komme sig og genopbygge sine ressourcer, så tilstanden ikke varer ved og udvikler sig til langvarig stress. 

 

Din krop reagerer

Den skærper dine sanser og gør dig i stand til at handle hurtigt. Kortvarig stress kan sammenlignes med det, der sker, når gazellen flygter fra en løve. En stressreaktion sætter begge dyr i stand til at reagere hurtigt: Gazellen skal væk, og løven skal have sin mad. Hjertet slår hurtigere, og begge dyr er i alarmberedskab.


Kroppen bliver sat i alarmberedskab, ved at det autonome nervesystem sætter i gang, og produktionen af hormonerne adrenalin og kortisol stiger. Som mennesker kan vi mærke det ved, at vores hjerte slår hurtigt, vi begynder måske at svede, musklerne spændes, hjerneaktiviteten styrkes, blodtrykket stiger – kroppen er klar til kamp og vi bliver fokuserede på den udfordring, vi står overfor.

 

Fornemmelsen af kroppens alarmberedskab kan være ubehagelig, men alarmreaktionen er helt normal.

Når udfordringen, der stresser os, er løst eller har vi en forventning om, at vi kan løse den, falder kroppens alarmberedskab hurtigt igen. Det parasympatiske nervesystem tager over og kroppen flader langsomt til ro igen.

Denne type stress kaldes også den positive stress og gør at vi kan præstere i vores hverdag. Derfor kan den ses som positiv – men den går over igen/ forsvinder. Hvis dette ikke er tilfældet, bliver den langvarig og over tid får den skadelige påvirkninger på krop og psyke.

 Langvarig stress – den negative stress

Den langvarige stress opstår typisk når de udfordringer vi står overfor er større ned de ressourcer man har til at løse dem. Samtidig kan det være begivenheder eller problemer som står på over lang tid. Det er meget individuelt, hvad der kan forudsagde længerevarende stress. Det kan både være faktorer i ens arbejdsliv, ens privatliv eller personlige problemer fx


Påvirkning i kroppen

Kroppen vil være i konstant beredskab, hvor niveauet af hormonerne adrenalin og kortisol er højt. Når kroppen er i det høje beredskab, kan der ske det, at man ikke mærker, at man har behov for mad og søvn. Det kan give underskud af søvn og dårlig ernæring – og dette kan forstærke sliddet og belastningen af kroppen. Pga. det høje hormonniveau i kroppen, kan den ikke falde til ro og restituerer. Derfor tærer stressen på kroppen ressourcer og på længere sigt kan det føre til stressbetingede sygdomme.


Læs mere om kendetegnene ved langvarig stress her & hvordan jeg kan hjælpe dig her

 Kronisk stress


Når den længere varende stress ikke ophører igen efter en længere periode og stresstilstanden i kroppen er konstant tilstedeværende, er følgende heraf alvorlige. Kronisk stress hvis den ikke behandles med det samme fører til depression, angst og andre alvorlige sygdomme. Igen er årsagerne til kronisk stress forskellig fra person til person. Ofte har denne type stress flere alvorlige årsager.Søg hjælp


Det er meget vigtigt at søge læge, når du eller dine omgivelser kan se, at du begynder at blive stresset, så det bliver stoppet i tide og du får den for dig rigtige hjælp.

Læs mere på min blog om stress og redskaber til hvad du selv kan gøre. 


Husk disse er ikke en erstaning for den rigtige hjælp, kun et supplement. 

Mette Krabek

         Ergo- og kropsterapeut, coach & funktionel hjernetræner.

Anhof Allé 18, 5853 Ørbæk

tlf: 28 19 90 60

mette@krabek.com

www.mettekrabek.comCopyright © 2019 Mette Krabek. Alle rettigheder reserveret