Søvn- hvad sker der når vi sover


Velkommen til

Ergo- og kropsterapeut

Kinesiolog & Funktionel hjernetræner

Mette Krabek


Hvordan sover dit barn om natten?

Hvornår har du sidst tænkt på om dit  barn sover nok?


I mit daglige arbejde møder jeg mange særligt sensitive og introverte  børn som af mange forskellige årsager er udfordret på deres søvn. Det kan være fordi de ikke kan falde i søvn, fordi de sover dårligt, vågner tidligt eller fordi de går for sent i seng.


Ved du hvad der sker i kroppen, mens vi sover?

Faktisk har vores krop og hjerne travlt mens vi sover.  Mens du sover, repareres, justeres og genopbygges mange vitale såvel fysiske og psykiske processer; som fx reparation af vores væv, vedligeholdelse af vores immunforsvar, stabilisering vores humør, behandling af stress og genskabelse balancen i hjernes biokemi.


Hvis dit barn IKKE får nok søvn, er med bliver det snydt for at disse ting sker  både på kort og lang sigt en høj pris. Anne Prehn sammenligner det arbejde, der sker mens vi sover med en opvasker – den vasker hjerner (servicet) rent, mens man sover. Hvis man nu ikke får sovet nok, bliver servicet i opvaskeren ikke bliver rent – urene tallerkner og snavset bestik. Næste nat bliver det dobbelt så snavset og snavset sidder bedre og bedre fast.  På den måde ophobes en masse affaldsstoffer sig i hjernen, når dit barn  sover for lidt. Mens han/hun sover, hviler både hjernen og  kroppen sig. Det betyder, at det både hjælper med at få nye kræfter og sortere i de oplevelser, man har oplevet i løbet af dagen. (Fra Bogen ”Sov dig til en bedre hjerne”)


Tegn på søvnmangel kan være:


•Nedsat ydeevne og mister overblikket

•Du bliver nemmere sur, nervøs, ked af det og irriteret.

•Du får sværere ved at huske og mister overblikket

•Din koncentration bliver dårligere og du kan ikke holde fokus.

•Din kreativitet bliver dårligere og dermed din evne til at løse problemer på en konstruktiv måde.


Faktisk peger forskningen på at bare en nat med fire til seks timers søvn mindsker vores evne til at fokusere, huske, og lære. Ligeledes får det os til at reagere og tænke langsommere end hvis vi er udhvilet. Samtidig forstærkes denne effekt nat for nat.  Jeg hører ofte at hvis jeg ikke har sovet så meget i ugens løb, så indhenter jeg det bare i weekenden, men så let er det ikke. ingen tvivl om at det hjælper, men forskning viser at det ikke retter op på søvnmanglen for hele ugen.


har du et særlig sensitiv/introvert barn, er det min erfaring at hans/hendes krop og nervesystem har endnu mere brug for søvn for at restituere, rense hjernen og sortere alle de ekstra input det får i løbet af dagen.


Så tag dit barns søvn alvorligt- det er lige så vigtigt som mad og drikke.


Læs mere på min blog om gode råd om søvn for dig og dit barn her


Hvis du er nysgerrig efter at se hvor meget dit barn anbefales at sove, så kig her:

Husk at søvnbehov er individuelt, dette er kun vejledende:
Mette Krabek

         Ergo- og kropsterapeut, coach & funktionel hjernetræner.

Anhof Allé 18, 5853 Ørbæk

tlf: 28 19 90 60

mette@krabek.com

www.mettekrabek.comCopyright © 2019 Mette Krabek. Alle rettigheder reserveret