Forebyg overstimulering


Velkommen til

Ergo- og kropsterapeut

Kinesiolog & Funktionel hjernetræner

Mette Krabek

FOREBYGOVERSTIMULERING HOS DIT SENSITIVE BARN (OG DIG SELV)


En del overstimulering kan sagtens forbygges. Prøv at tænk på dit barn som en benzintank. De fleste dage starter dit barn med fuld tank og ved hver ting han/hun laver i løbet af dagen bruger det en lille smule brændstof. Nogle ting kræver mere brændstof end andre og dette er meget individuelt.

Hvis dit barn har sovet dårligt eller måske er små sløj, er tanken kun halvt fyldt fra morgenstunden.  

Med en fuld tank fungerer barnet godt, har overskud og godt humør og kan lettere takle konflikter med andre børn/voksne. Men med en halvtom tankfungerer dit barn ikke optimalt, bliver lettere sur/ked af det og reagerer ikke hensigtsmæssigt.

Prøv at se på dit barns adfærd og skaler fra 1-10 (hvor 10 er at benzintanken er fuld) hvor tom den er. Undgå selvfølgelig at tanken bliver helt tom.

 

I DET FØLGENDE KAN DU FÅ INSPITRATION TIL HVORDAN DU FOREBYGGER OVERSTIMULERING

Inden du begynder at læse dette er det vigtigt for at fortælle dig, at mange af de forældre jeg snakker med meget hurtigt fortæller mig at det er svært at forebygge, fordi barnet går i børnehave/skole og der har de ikke indflydelse på hvad barnet laver.

Det er 100 % rigtigt, men jeg oplever ofte, at lærer og pædagoger er meget samarbejdsvillige med at finde små fif og ideer til hvordan børnene kan få en lille pause fx ved at være den sidste der klæder om inden de går ud eller ved at sidde og tegne 15 min på lederens kontor.  Som forældre skal du bare tænke på at det ikke bliver som du vil have det, men som det passer ind i skoledagen sammen med de andre børn.

Og husk på de du selv kan gøre en masse i de timer du er sammen med dit barn – faktisk hjælper det allermest hvis du også er opmærksom på at din benzin tank aldrig er tom.

 

IDEER TIL FOREBYGGELSE AF OVERSTIMULERING

 

Gør mere at det der nærer.

Prøv at lave flere af de ting der givet dit barn tryghed og ro. Lav en liste sammen med dit barn og gør lidt af det hver dag.

 

Pauser og hvile

Sensitive børn har brug for flere pauser og mere hvile i løbet af dagen end andre. Dit barn når ikke at få ro på din hjerne og nervesystem i en travl hverdag hvor den ene aktivitet afløser den anden. 

Sæt farten ned, prioriter nogle af de ting fra i laver og hold pauser mellem hver ting i gør.

Mange børn kan trives bedst med forudsigelighed ved at forberede dem på hvad der skal ske. På den måde slapper hjerne og nervesystem mere af.

 

Rutiner

Skab gode rutiner og vaner hver dag fx når i kommer hjem. Alt efter barnet alder, så sæt jer ned sammen eller hver for sig og find roen. Hvis nogle af jer er introverte, husk  at den bedste måde er at lade op alene.

Gør det samme hver dag i kommer hjem, drik et gals vand, spis lidt mad og hyg sammen.

Børn slapper generelt af ved at de ved hvad der skal ske og de det er nogenlunde det samme der sker hverdag. For enkelte kan det dog virke modsat – se nyhedssøgende/sansesøgende børn). Vores hjerne er et vanedyr og bruger ikke den samme energi (benzin), når den ved havd der skal ske og det er det samme igen og igen.

 

Indret et hellested

Mange sensitive børn har en god evne til at forbyde sig i en bog eller i en leg uden at blive forstyrret.  Det beroliger nervesystemet meget. Derfor kan det være en god die at indrette et hellested, hvor dit barn kan være uforstyrret. Det kan være en ende af sofaen, en madras i stuen eller på værelset. Resten af jeres familie skal så lære at respektere dette sted og ikke forstyrre, med mindre i fx skal videre og i gang med at spise.

p.s. det er guld værd som forældre også at have sit helllested, hvor ens børn lære at der vil du ikke forstyrres.

 

Mette Krabek

         Ergo- og kropsterapeut, coach & funktionel hjernetræner.

Anhof Allé 18, 5853 Ørbæk

tlf: 28 19 90 60

mette@krabek.com

www.mettekrabek.comCopyright © 2019 Mette Krabek. Alle rettigheder reserveret