Hvad er ergoterapi?

Alle mennesker har forskellige ressourcer og udfordringer i deres liv. Overordnet handler ergoterapi om, hvordan mennesker klarer deres hverdag, hvilke aktiviteter, strategier og mål der er vigtige for dem og som giver den enkelte livskvalitet og mening. Dette er individuelt og derfor er min opgave som ergoterapeut at hjælpe dig med at finde frem til hvilke aktiviteter, du ønsker at deltage i, og hvad der skal til for at dette kan lade sig gøre. En måde vi som ergoterapeuter gør det på er vha. aktivitetsanalyse – hvad skal der til for at fx en voksen kan udføre en bestemt opgave på arbejde eller et barn kan deltage i en specifik leg.

Ergoterapi bygger på teoretisk viden, erfaring og praktiske færdigheder indenfor undersøgelse, analyse og vurdering af menneskers fysiske, psykiske, kognitive og sociale funktioner

Få viden, redskaber og strategier til at se bagom og forstå dit barns adfærd

Få støtte til hvordan du kan hjælpe og guide dit barn  på en konstruktiv måde for jer alle.

Hvordan foregår en behandling med ergoterapi?

Hvert forløb er individuelt

Hvert nervesystem, hjerne og psyke er unik – det er sit helt eget fingeraftryk. Derfor er det vigtigt, at hvert forløb tager udgangspunkt i dig eller dit barn.

Det starter altid med en grundig samtale om dine/dit barns ressourcer, udfordringer, motivation og hvad der er vigtigt for dig/jer lige nu og på længere sigt.

 

Forløb til voksne kan typisk indeholde

  • Grundig startsamtale om dine ressourcer, udfordringer, motivation, strategier og hvad der er vigtigt for dig lige nu og dine mål for fremtiden. Herudfra lægger vi i samarbejde en plan for dit videre forløb
  • Viden om hvordan hjernen, nervesystem og krop fungerer og hvorfor dit barn reagerer som han/hun gør ud fra set fra et neurologisk og psykologisk perspektiv
  • Undersøgelse og træning af balance, koordinering og syn (hvis der har udfordringer med dette)
  • Udarbejdelse af sensorisk profil (hvis det skønnes relevant)
  • Kropsbehandling fx gennem massage/kropsterapi, hvor fysiske og psykiske spændinger og blokeringer slippes og du får ro på nervesystemet
  • Træning og vejledning ift. kognitive og indlæringsmæssige udfordringer (hvis der har udfordringer med dette)
  • Øvelser og træning til vejrtrækning, afspænding og mindfulness for at skabe ro
  • Du/I får konkrete redskaber og strategier, der letter din hverdag

Da jeg startede ved Mette havde jeg svært ved at koncentrere mig og huske var helt umuligt. Jeg havde vanskeligt ved bare at holde 1 bold i luften ad gangen. Jeg havde svært ved sociale arrangementer og var meget lydfølsom. Det er nogle af de følger, som jeg har fået med i bagagen efter en operation for brystcancer, kemoterapi og strålebehandling.

Der gik ikke længe efter jeg startede på individuelle samtaler, hjemmetræning og genoptræning på hold, at jeg kunne mærke en langsom forbedring. Efter 10 ugers samarbejde kan jeg deltage i sociale arrangementer og koncentrerer mig om, at føre en samtale der giver mening.

Jeg glæder mig til fortsat samarbejde og ser frem til at se, hvor vi bliver ført hen

Helle 47 år

Forløb til børn

Derefter indeholder et forløb ofte

  • Observation og vurdering af dit barn (fysisk, psykisk, social og kognitivt)
  • Viden om hvordan hjernen, nervesystem og krop fungerer og hvorfor dit barn reagerer som han/hun gør ud fra set fra et neurologisk og psykologisk perspektiv
  • Undersøgelse og træning af den taktile sans, vestibulære sans, primitive reflekser samt syn og koordinering (hvis der har udfordringer med dette)
  • Udarbejdelse af sensorisk profil (hvis nødvendigt)
  • Træning og vejledning ift. kognitive og indlæringsmæssige udfordringer
  • Støttende og udviklende samtaler med fokus på dit barn /jeres situation
  • Kropsbehandling fx gennem massage/kropsterapi, hvor fysiske og psykiske spændinger og blokeringer slippes.
  • Øvelser og træning til vejrtrækning, afspænding og mindfulness for at skabe ro
  • Du/I får konkrete redskaber og strategier, der letter din hverdag

 

Hvordan foregår det ?

Vurdering og træning foregår i en kombination af leg og øvelser – nøje tilrettelagt med udgangspunkt i det enkelte barns udfordringer og alder. Mit motto er, at det skal være sjovt og motiverende – det er nemlig der udviklingen sker.  For mig er det vigtigt, at træningen og øvelserne hjemme bliver en naturlig del af jeres hverdag og daglige gøremål – og ikke endnu en stressfaktor.

 Lukas er 11 år. Han har altid hadet berøring, mærker i tøj og sko. Han havde svært ved at koncentrere  og holde fokus ,sidde stille  og dermed at følge med fagligt i skolen. Han blev hurtig træt og kunne bedst lide at side stille og spille. Psykiske var han meget følsom overfor hvad andre tænker om ham og kritik. Ofte blev han enten meget vred eller ked af det.  I hans forløb ved Mette fandt han ud af hvorfor han reagerede som han gjorde, årsagen til hans udfordringer og hvad både han og vi kan gøre for han fik det bedre. Vi har fået redskaber og træningsprogram Lukas skulle lave herhjemme.  I dag har vi en glad og optimistisk dreng, der kan lide at gå i skole, bevæger sig mere og nu kan lide at få en krammer.

Du kan læse mere om Mette her

Hvor

Behandling og træning  foregår  i min klinik i Øksendrup. De tager ofte ml. 1-1½ time.

Du er altid velkommen til at ringe til mig på 28 19 90 60.

Hvad kan du selv gøre for at aktivere din vagusnerve ?

Der er mange måder du selv kan arbejde med din vagusnerve. Fordelene ved at have fokus på og arbejde med vagusnerven er bla. reducering af  stress, angst og forbedre det parasympatiske respons, som er forbundet med afslapning og restitution.   Her er nogle ting, du kan prøve eller områder du kan have fokus på: Dyb vejrtrækning…

Read more

Vagusnerven – hvorfor er den så vigtig ?

Vagusnerven er vores 10. kranienerve og er en af de 12, der stammer fra hjernen og strækker sig ud til forskellige dele af kroppen. Det er den længste og eneste kranienerve, der forbinder hjernen med , lunger, hjerte, milt, mave, fordøjelseskanal, tarme, lever og nyrer. Den starter i hjernestammen, lige bag ørerne, og bevæger sig…

Read more

Hvad kan kropsterapi hjælpe dig med 20 km fra Svendborg

Få hjælp gennem kropsterapi nær Svendborg Hvad kan kropsterapi hjælpe dig med:   Gennem kropsterapeutisk behandling og vejledning kan du lære metoder og værktøjer til at : Du får mere ro i din krop, hoved og nervesystem Du får mere overskud og energi Du får løsnet nogle af dine spændinger og smerter og derved blive mere…

Read more